drótKÓRHÁZ

Az egészségügy mindenkit érint, épp ezért a drótKÓRHÁZ projekt kutató-fejlesztői nem csak egy-egy egészségügyi szereplő hatékonyabbá tételén dolgoznak, hanem globálisan gondolkodnak. A komplex megoldás érdekében az aktív és krónikus betegellátást, az alapellátást, és ezek finanszírozását, a foglalkoztatás-egészségügyet és az egészségpénztárakat kapcsolják össze egy jól, és minden bizonnyal az korábbiaknál olcsóbban működtethető rendszerbe. Nem mellesleg pedig javul az egészségügyi szolgáltatás igénybe vételének komfortja, vagyis egyszerűsödik, gyorsabbá és pontosabbá válik az ellátás.

A legmodernebb és legmagasabb szintű, világújdonságnak számító technikai fejlesztések a háztartásokban általánosan elérhető eszközök (kábeltévé, mobiltelefon, internet) segítségével magas színvonalú egészségügyi ellátás elérését teszik lehetővé bárki számára. Ezzel párhuzamosan pedig nem szükséges, hogy az egészségügyi szolgáltatók lecseréljék az eddig használt informatikai eszközeiket, vagyis mindenki a saját, jól megszokott környezetében tudja végezni a munkáját. A rendszer teljes kiépítése és használata érzékelhető kiadáscsökkenést fog eredményezni az egészségügy finanszírozási oldalán: csökken a feleslegesen elvégzett és megismételt vizsgálatok száma, javul az egészségügyi kapacitások kihasználtsági foka, és növelni lehet az aktív munkanapok számát, mivel kevesebb időt kell utazással, időpontigényléssel, leletekre várakozással tölteni.

A kutatók olyan on-line rendszer kidolgozására vállalkoztak, aminek a segítségével a betegek pontos és gyors ellátáshoz szükséges valamennyi egészségügyi adat a kezelőorvosok rendelkezésére állhat, és mindez megbízható adatvédelmi szempontok mentén haladva valósul meg. A beteg kórtörténete (korábbi vizsgálati eredményei, leletei, zárójelentései) tehát nem papír alapon, hanem elektronikus formában kerül tárolásra, és nem a betegtől, hanem közvetlenül az egészségügyi szolgáltatótól hozzáférhetővé válik. A rendszer ezen felül még számos újszerű szolgáltatást tud nyújtani, így például egy „virtuális egészségügyi tér” létrehozásával több specifikus alkalmazást tesz lehetővé: járványtérképek készülhetnek, a háziorvos on-line foglalhat betegének szakorvosi vizsgálati időpontot, kockázati profil készíthető, amit bárki saját otthonában egy televízió-készülék segítségével megtekinthet, és elérheti a személyre szabott egészségtervét is.